Tehnologie de ultimă generație achiziționată prin proiectul strategic pe cultură

Scena Teatrului de Stat din Oradea se va moderniza în întregime până în decembrie 2019 – au spus reprezentanții proiectului la conferința de deschidere organizată în 1 octombrie, în foaierul teatrului. La eveniment au fost prezenți Czvikker Katalin, managerul Teatrului Szigligeti, Gemza Péter, managerul Teatrului Csokonai din Debrecen, dr. Papp László, primarul Municipiului Debrecen, Pásztor Sándor, președintele Consiliului Județean Bihor, respectiv Pajna Zoltán, președintele Consiliului Județean Hajdú-Bihar. Lucrările sunt finanțate în cadrul unui proiect Interreg V-A România-Ungaria prin Fondul European de Dezvoltare Regională.

Această investiție vine, de fapt, în completarea lucrărilor de renovare și restaurare interioară și exterioară a clădirii teatrului, finalizate în 2011, în care însă nu a fost inclusă modernizarea scenei.

Proiectul denumit ROHU 445 – Incubator cultural transfrontalier româno-maghiar pentru arta spectacolului îl are ca lider pe Teatrul Csokonai din Debrecen care va construi un incubator pentru trupele de teatru amatoare din municipiu, partenerii în proiect fiind Primăria Municipiului Debrecen și Teatrul Szigligeti din Oradea. Valoarea integrală a proiectului este de 7.495.587,00 euro, din care Teatrului Szigligeti îi revine 1.029.546 euro, sumă compusă din finanțarea nerambursabilă ERDF (824.048,61 euro, 80,04%), cofinanțarea din bugetul de stat prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (126.031,55 euro, 12,24%), respectiv contribuția proprie a Teatrului Szigligeti, în valoare de 79.465,84 euro, asigurată cu sprijinul finanțatorului instituției, Consiliul Județean Bihor. CJB asigură totodată cheltuielile neeligibile în valoare de 300.000 lei (62.761 euro). Din valoarea totală de 5.024.875,97 lei a contractului de execuție, până acum, s-a facturat și s-a plătit 20%, urmând ca în această lună să se factureze și să se plătească încă 40%.

Câștigătorul licitației pentru executarea lucrărilor de modernizare a scenei Teatrului de Stat Oradea a fost Drumasfalt SRL în asociere cu SC Trameco SA și Energolux Impex SRL. Lucrările au demarat la sfârșitul lunii iulie și au termenul de finalizare în 16 decembrie 2019. În cadrul lucrărilor, podeaua scenei va fi schimbată în întregime, sistemele de sunet, lumini și regie tehnică va fi reînnoite, podul scenei va fi parțial mecanizat, se vor achiziționa și monta trape, respectiv o scenă turnantă.

În cadrul conferinței s-a prezentat o vizualizare 3D a scenei și a dotărilor tehnice ce se vor realiza, dar și un scurt videoclip în care echipamente foarte similare celor din Oradea au putut fi văzute în mișcare.

La finalul evenimentului, participanții au fost invitați la o vizită pe șantier, unde Alex Ienciu, reprezentantul Drum Asfalt, respectiv Vernes András, directorul general Energolux, au oferit mai multe detalii despre lucrări.