Despre noi

Informaţia Oradea – Debreţin îşi propune să devină un veritabil pod între cele două comunităţi de pe graniţă şi să ofere celor două comunităţi informaţii esenţiale din toate domeniile de interes  – actualitate, economie, cultură, sport, legislaţie, justiţie, politică – şi ştiri cât mai complete despre evenimente importante din viaţa de zi cu zi a celor două comunităţi, fie ele de interes local, judeţean sau regional.

Aveţi de făcut deplasări în interes personal sau de călătorii de afaceri? Aici veţi găsi toate informaţiile de care aveţi nevoie pentru a vă atinge scopul: oferte de servicii şi preţuri, locuri de cazare, destinaţii turistice.

Informaţia Oradea – Debreţin se vrea urmaşul unei publicaţii care a intrat în istoria presei maghiare ca fiind primul ziar al oraşului Debreţin şi având acelaşi nume „Debreczen–Nagyváradi Értesítő”.

Este vorba despre o publicaţie care a dăinuit vreme de 60 de ani şi a „slujit” ca legătură între Debreţin şi Oradea în care, după cum spune istoricul şi publicistul maghiar Bakó Endre, au publicat chiar şi „greii”, literaturii maghiare.

„Informaţia Debreczen-Oradea a fost lansată la Debreţin, în 1843, întâi ca săptămânal iar în 1902, ultimul an de apariţie, ca şi revistă lunară. Aproape 60 ani! Întâi, ca şi o revistă de mică publicitate iar mai târziu ca publicaţie de interes regional pentru judeţele Bihor şi Szabolcs, cuprinzând ştiri comerciale, industriale, actualitate, noutăţi. În 1873, Informatia Debrecen-Oradea devine un ziar în toată puterea cuvântului, cu ştiri şi articole din toate domeniile, dar şi literatură,aici fiind publicate poezii, articole şi nuvele de autori importanţi: Petőfi, Jókai, Mikszáth, Gárdonyi, mai târziu Ady Endre, Móricz Zsigmond.”

Nea’ Balla, pionerul

Fondatorul şi redactorul şef al publicaţiei Debreczen–Nagyváradi Értesítő a fost Balla Károly (Sály, 1803. június 9. – Mezőcsát, 1881. szeptember 2.), actor şi director de teatru.
A devenit actor în 1820 şi din 1828, vreme de 15 ani, a fost directorul unor trupe mici de artişti. A fondat ziarul în 1843 şi l-a condus vreme de 30 de ani.

Nea’ Balla, cum îi spuneau ziariştii, e prezentat în numărul 39 din 1881 al săptămânalului Informaţia Debreczen-Oradea, într-un articol „In memoriam”,  ca fiind un deschizător de drumuri: „A fost director de teatru când Thalia înncă nu a avut palat la Debreţin. A fost ziarist când magistraţii citeau numai calendare şi nu dădeau un ban pe vreun articol de ziar. Iar ziarul pe care l-a fondat şi în care iniţial au apărut numai anunţuri, s-a transformat sub mâna lui într-o publicaţie serioasă, cu prestanţă.  

În 1873, nea’ Balla a predat ştafeta unui alt redactor şef, însă a continuat să urmărească soarta ziarului său şi după pensioare. „Continuaţi să scrieţi – spunea el – sunteţi tineri  – Informaţia va fi cândva pe primul loc!”

La mai bine de 100 de ani, păstrând spiritul vechii publicaţii dar într-o formă care să corespundă nevoilor actuale,  denagy.hu îşi aşteptă cititorii din Debreţin şi de la Oradea, ca să le ofere toate informaţiile importante de care au nevoie.

Plăcuţa comemorativă a publicaţiei Debreczeni–Nagyváradi Értesítő (Informaţia Debreţin-Oradea) pe faţada vechii redacţii din Piaţa Dósa Nádor din Debreţin