Minorităţile naţionale din Ungaria pot obţine sprijin în valoare totală de 1,6 miliarde de forinţi

A fost lansat apelul de proiecte dedicat autoguvernărilor locale ale minorităţilor naţionale, instituţiilor şi organizaţiilor neguvernamentale ale acestora, bugetul total alocat ridicându-se la suma de 1,6 miliarde de forinţi (4,76 milioane de euro), a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc la Budapesta, Miklós Soltész, secretar de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, responsabil pentru relaţia cu cultele şi minorităţile.

Oficialul ungar a subliniat că scopul proiectelor de finanţare este acela de a sprijini păstrarea identităţii minorităţilor naţionale din Ungaria, de a se sprijini păstrarea limbii materne, a culturii şi religiei proprii.

Proiectele de finanţare pot fi depuse în trei domenii: pentru funcţionare, pentru activităţi culturale şi pentru tabere organizate în patriile-mamă.

Pentru funcţionarea organizaţiilor neguvernamentale ale minorităţilor naţionale sunt disponibili 500 de milioane de forinţi (1,49 milioane de euro), pentru susţinerea activităţii culturale a acestora 700 de milioane de forinţi (2 milioane de euro), iar pentru organizarea de tabere în patriile-mamă 400 de milioane de forinţi (1,19 milioane de euro), a explicat secretarul de stat.

Miklós Soltész a subliniat că – în pregătire pentru Congresul Euharistic Internaţional din 2020, de la Budapesta – în cadrul activităţilor culturale se doreşte acordarea unui sprijin special programelor care vizează consolidarea vieţii religioase a minorităţilor naţionale, respectiv ridicării şi renovării de cruci.

Secretarul de stat a spus că, începând cu anul 2010 şi până în anul 2020, sprijinul financiar acordat minorităţilor naţionale va creşte de cinci ori, iar ca parte a acestui fapt cresc şi sursele de finanţare pentru minorităţi.

Nu a mai existat, vreodată, o asemenea creştere a sprijinului financiar, nici în Ungaria, nici în regiune, a spus Soltész.

Guvernul maghiar consideră că Ungaria poate trăi în pace cu naţiunile din jurul său, pe termen lung, dacă politica naţională maghiară este puternică, a adăugat secretarul de stat.

Rudolf Zalán Erdélyi, directorul general al Fondului Bethlen Gábor, entitatea care se ocupă de apelul de proiecte, a explicat că apelul de proiecte se regăseşte pe pagina de internet bgazrt.hu. Cererile trebuie depuse electronic, termenul de predare a proiectelor pentru solicitarea de sprijin financiar pentru funcţionare fiind de 30 de zile, respectiv de 60 de zile în cazul celorlalte două categorii.

 

Foto: Ziua Culturală a Românilor din Ungaria la Gyula (Arhiva, gyulaihirlap.hu)